Techniek Tastbaar

Er wordt door heel veel mensen met de beste bedoelingen gesproken over techniek maar volgens ons is het heel belangrijk dat meer jonge leerlingen techniek gaan doen/ervaren en weten welke technische bedrijven er in hun regio zitten en vooral wat doen die bedrijven dan. Techniek Tastbaar past heel goed binnen LOB, loopbaan oriëntatie en begeleiding! In 2015 begonnen met 1 event en uitgegroeid tot een bekend begrip met in 2023 de 50tigste editie. De telkens weer super positieve energie op de dag van het event geeft ons het gevoel dat we samen met de scholen en bedrijven een belangrijke rol vervullen voor de promotie van Techniek!

Tijdens het event van Techniek Tastbaar brengen we school en bedrijf letterlijk dichter bij elkaar. Dat is ook nodig om de leerlingen te enthousiasmeren. Onbekend maakt onbemind en tijdens deze dag kunnen de leerlingen van alles en nog wat doen bij de activiteiten die de bedrijven voor hen hebben bedacht. Dit geeft vaak heel verrassende reacties en vooral ook heel veel plezier om iets nieuws te doen. Die ervaringen blijven hangen en komen weer voorbij als er een keuze voor een vervolgopleiding moet worden gemaakt.

Meestal is het event op een vrijdag van 10.00-18.00 of van 12.00 tot 20.00 uur. Leerlingen van de basisschool komen soms met de hele klas en/of met hun ouders. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs komen al dan niet met een lesopdracht vanuit school en/of ook met hun ouders.  De hele dag biedt in ieder geval voldoende tijd voor een bezoek! Bij de organisatie van o.a. muziek, catering, ontvangst en op- en afbouw worden ook zoveel mogelijk leerlingen ingezet. Ook dat zijn goede leermomenten.

In het basisonderwijs past Techniek Tastbaar prima in de leerdoelen die er zijn voor Wetenschap en Techniek. Voor het Voortgezet Onderwijs is de dag in het kader van “loopbaan oriëntatie en begeleiding” (LOB) een interessante verkenning in de techniek.

Uiteraard worden de bedrijven die deelnemen goed voorbereid zodat ze in hun stand een leuke activiteit hebben die veel aandacht kan krijgen. Gemiddeld hebben we bij een event een 30 tal stands en komen er tussen de 1250 en 1500 bezoekers. Hiervan is 70%leerling en 30% ouder.

Hoe interesseer je leerlingen voor jouw techniek?

Bedrijven geven regelmatig bij ons aan dat het best lastig is om een goede doe-activiteit te bedenken voor de doelgroep, bezoekers van Techniek Tastbaar. Daarom werken we samen met JetNet en Martha Hoebens die vanuit haar eigen bureau “bedrijf in de klas” een webinar kan verzorgen. Dit online webinar “Hoe interesseer je leerlingen voor jouw techniek?” geeft inzicht in hoe u iets kunt bedenken dat past bij de bedrijfsactiviteit van uw organisatie en ook hoe u nog meer leerlingen kunt triggeren voor techniek. Heeft u zich als deelnemer voor een Techniek Tastbaar opgegeven dan volgt er vanzelf een uitnodiging voor dit webinar.

Succesfactoren hoe verhogen we de keuze voor een technisch profiel

Uit onderzoek is gebleken dat meer praktijkopdrachten, duiding en en context bieden helpt om leerlingen te laten kiezen voor een technisch profiel. Jongeren hebben echt meer behoefte aan dit contextrijk onderwijs zo blijkt. Als leerlingen snappen waarom ze bepaalde onderwerpen leren en hoe ze dit kunnen toepassen in de praktijk, steken ze er meer van op en begrijpen ze het sneller. Daarom hebben we juist Techniek Tastbaar ooit bedacht. Wat is er aan techniek, welke bedrijven doen wat in de regio en waar krijg je met die techniek te maken.

Lees hier het hele onderzoek

 

 

Lees meer

Wie zijn wij?

John van Mierlo

Projectleider

Projectleider en organisator van het landelijke evenement Techniek Tastbaar.

Meer informatie

Petra Lambert

Projectleider

Projectleider en organisator van het landelijke evenement Techniek Tastbaar.

Meer informatie